О НАМА

Удружење пчелара у Сомбору је основано 8. марта 1970. године под називом Пчеларско удружење ,,Бачка". Од 26. фебруара 2011. године, Удружење носи име проте, наставника и вероучитеља у сомборској Препарандији - Аврама Максимовића.

Аврам Максимовић је аутор прве књиге о пчеларству у Срба ''Нови пчелар'' објављене 1810. године. Удружење је 2010. године објавило његову књигу на савременом српском језику.

Слава Удружења је Видовдан (28. јун).

Удружење „Аврам Максимовић“ традиционално организује Међународни сајам пчеларства у Сомбору, који се одржава сваке последње суботе у августу.

Чланови управног одбора

БИОГРАФИЈА АВРАМА МАКСИМОВИЋА

Аврам Максимовић се родио у Сомбору 20. септембра 1772. године. Након завршене богословије, био је учитељ у Сивцу, затим свештеник у Риђици и у Сомбору и вероучитељ Учитељске школе. Захваљујући његовом залагању, 1816. године је Српска учитељска школа (Препарандија) из Сентандреје пресељена у Сомбор. На имању богатог спахије у ондашњем Леђену (Риђици) је проучавао вртларство, воћарство и пчеларство, па је дошавши у Сомбор, купио 14 јутара оранице и развио угледну економију, што је значајан допринос развоју пољопривреде у подручју Сомбора. Изузетно је волео пчеларство и написао је прву и дуго најбољу књигу о пчеларству „Нови пчелар“ коју је 1810. године штампао у Будиму. Један је од оснивача Српске читаонице у Сомбору и њен први председник. Аврам Максимовић је умро у Сомбору 13. јула 1845. године.